Thursday, December 31, 2009

Thursday, December 17, 2009

I've been silent quiet long since my last entry. Blank.

I've been silent quiet long since my last entry. Blank.

Here I go, I've something to share. Last two days (emmm guess so), one article gave me a shock. Bang ! The ice melting in Antarctica happen badly. And now those iceberg move so fast to New Zealand ocean. The collapse of ice will rise the sea level. As we know, we are near to the end of the day. That is the mark that Allah shown to us, whenever ocean is 3/4 of earth. Last few years countries were so busy discussing on global warming over the world. Ok and now people start to forget it. I'm not pointing it to sesiapa..

That article is a scientific side. Written from scientist theories and researches. They are trying to overcome the effect of the global warming and how to reduce it. But for us, the one that come with 'akal' and born in 'Islam' should have positive thinking assume that it is a test from Allah, a mark from HIM to bring us back to the right path, to let us realize that were are temporary being here.

Aku selalu lupa yang I'm a slave of HIM. Yang takut sgt bile fikirkn kematian. Tapi kematian itu sesuatu yang pasti dan harus kite ingt setiap waktu.

p/s : entry kali ni di tulis lepas bgn tido... hehehe

Saturday, November 21, 2009

Nikmat Keje Part Time

SALAM N HI

Semester break dah start. Seumur hidup ni x pernah aku kerje during holiday, jadi x salah rasanye kali ni i move forward by working during semester break.huhu. at least ade income time cuti n the most thing is experience. Last 4 days i did send an sms to one of famous learning center in Malaysia (this one is located at Jalan Dagang Ampang). Luckily the staff replied my sms immediately. Rezeki Tuhan nak bg kn. Ok, ak trime. 3 times/week. Not bad the rest i can work on my fyp. So the whole week is going to be TERSANGAT LA PADAT. Takpe2 .

I did call my father,  mcm biasala seorang ayah mesti risaukan keselamatan anak dia, tambahan lagi ak xpernah kerje part time mcm ni, mcm2 la die tanye btolke iklan kat jobstreet tu n bla bla bla. Ok abah. Along dah errrr nak bengang.heeeeeee. Mane de ak hangin. Sabo ler. Ayahkn..Layan kn jeee. Bley plak die ckp blik jela umah biau abah bg gaji. Helo~~~ anak sulung abah bukn jenis yg mkn suap. huhuhu.


Lastly, khamis lepas start la keje aku as a TEACHER. ahaha. Tu lah panggilan students2 kat sane. Senang je keje die, ak kene ngajo budak2 from standard 1 till form 4. My subjects bahasa mat salleh n add maths. Style dis center bukn ajo ramai2 gitu, tp lebih kpd personal tutor. Student yg akn dtg ke meja kita n on the dot aku kene marking kerja skolah dorg. Penat toksah ckp, mulut gerak, tgn gerak, nak kene remarks lagi, records performance dorg lagi, naseb baek la dorg2 ni jenis bijak pandai x mcm aku .Senang jek nk ajo dorg. Majority anak2 cina, india n ade gak anak foreigner. Melayu ade tp x ramai.


Ok..bes lah setakat ni walaupun penat.

p/s: pengalaman xkn dtg kalau kita x cari..

sambungn....

fifi : ko penah jeles x? n sometimes ko fikir bukan2 pasal tunang ko? hahahah...direct x soalan aku ?
answer me please...


kak azmiezas : byk x pengalaman akak tempuh before akak kahwen? kekadang sy terfikir...i shudnt hope too much . y not biarkn je sesuatu tu mcm tu ...in ease words, follow the flow.. kalau terlalu mengharap, kite akn jadi too protective n jealous tersgt sgt !. n mcm2 kite akn fikir pasal partner kite . am i rite?  sush la jadi terlalu sensitif n ego . yes. sy ego sgt. but, im trying harder ok to b a gud gilz...am i bein too selfish....mmm


p/s : im jz a simple gilz in her own world. shez trying harder to have her own simple life with the one dat she luv

Thursday, November 19, 2009

..

bila kasih sayang di salah erti....

Sunday, November 8, 2009

siape salah ???

3-0. huhu. mantop ! n9 vs red devil

ak texting nga membe aku yg pi tonton match kat bukit jalil. ini yang die cakap " ak pelik tgk dorg maen, mcm baru nak blaja maen bola". dan kekalahan di susuli ngan rusuhan. mcm biasala kn bile ade je match melibatkn red devil nih org akan cop. "konfem akn ade yg merusuh xpon bakar stadium". sedih la gak bile ade org cop mcm tu. tapi ak rasa xboleh salahkn penyokong 100%. ye a, fikir a sendiri datang jauh2 sampai ade yg stuck banjir semata mata nk support tapi player perform nak tanak. sedih la kn. moral down la bg penyokong. (yes i noe tindakan rusuhan tu x bermoral n xde adat. tapi kalau pemaen perform sehabes baek, ade dorg nak merusuh?)

p/s: menang kalah adat bertanding. semangat berpasukn tu patut di utamakn dari emosi .

Friday, October 23, 2009

Mumia Fir'aun

Salam sume,

Syukur kepada Allah kerana dgn limpah rahmatNya dn rezeki yg x pernah2 putus kepada kami, dpt la kami berjalan jalan round da world. X tao nak upload pic ape, jadi aku TERupload pic mumia ni..these are the real pictures taken by my brother during the visit at Museum Misr, Kaherah


mcm tgh korek tlinge plak, kikikiki






emm seramnye.

gambar kat ats tu sume gambar Fir'aun tp ak xtao nama2 dorg. ada Seti, Seqenre,Amenhotep,Queen Nodjmet,Queen Hentattawy, Ramses V, Ramses 2 semuanya aku perhatikan tetapi aku tak perasan pula mana satu Ramses II

bayaran masuk 50 egyptian pound
nak tgk the real mumia kene bayar 100 egyptian pound. memg buat duit a kerajaan Misr

p/s: bes kn dpt g jenjalan,
to syanur : bes nye resort yg kamu pi tu, nak honeymoon pon ok. hehe

Wednesday, October 21, 2009

bahaya ade cimbclick

salam sume,


serius gile kan ade cimbclick. or maybank2u. xkesahla which one pon. natijahnye memg bahaya sgt. ak x nak amek contoh org laen, ak sendiri ok. this year memg sakan shopping online since i have cimbclick. hah, b4 ni mane de cimb n bley la saving. tapi skrg......seriusss...serius memg 4x sbulan parent bank in. memg rasa berslah sgt tapi once my fingers click blogspot shopping online, walaweee. cant stop. tapi berbaloi sbb harge pon murah n not bad. n now, im trying so hard to control my financial. beli ketika perlu.


p/s: berjimat ketika senang untuk simpanan masa susah. am i rite.

Thursday, October 15, 2009

Syukur

ada dua kategori manusia di dunia ni. satu yg tahu bersyukur dan sebaliknya. sudah jadi lumrah kan tiap kali di timpa masalah , manusia x putus2 meminta pada Allah.. tapi cuba time senang, ade ke kita ingt Pencipta kita ?

memg ade tapi sikit sgt kn..

p/s : alhamdulillah sudah cukup untuk menggambarkn rasa syukur kita pada Allah.
       melahirkan rasa syukur dlm doa benda plg simple kan.,mcm kite berterima kasih sesama manusia..

Saturday, October 3, 2009

Semoga ayah mu d tempatkn d kalangn org2 yg beriman.

Sama-sama la kita yang masih mampu dan megah bernyawa ni sedekahkan Al-Fatihah kepada ayahanda kawanku Mohamad bin Mat yg meninggal pada 7 syawal. Semoga Allah mencucuri rahmat kpd arwah dan menempatkn arwah d kalangan org2 yg beriman dan beramal soleh.


 In the name of God, Most Gracious, Most Merciful.
 Praise be to God, the Cherisher and Sustainer of the world;
 Most Gracious, Most Merciful;
 Master of the Day of Judgment.
 Thee do we worship, and Thine aid we seek.
  Show us the straight way,
 The way of those on whom Thou hast bestowed Thy Grace, those whose (portion) is not wrath, and who go not astray.

 
Untuk kawan ku :: usah di ratapi pemergian ayahanda mu, tapi hiasilah pemergian dia dengan doa yang x pernah putus. Dan kamu patut bersyukur dengan pemergian ayahanda mu dlm keadaan yg sempurna.

 
p/s : setiap yg hidup pasti akn pergi. tiada yang kekal di alam sementara ini. Allah Maha Mengampuni lagi Maha Mengasihani

Ya Allah ampunilah dosa2ku....ak hambamu yang lemah lagi hina

Ak x mampu berdiri tanpa bantuan mu Ya Rabbi..

Friday, October 2, 2009

jangan bersedih kawan

.I'll help u anyhow. This is my promise. Don't be sad.

Jgn sedih. ak akn tolong ko ok.

Tapi sume bergantung pada Allah. HE the one who decides it. I dont wana c tears on ur cheek anymore.

Please2, dont make me down. Ure my fren, when ure down like sky falling down. I'm hurted. I hate the one who hurted u. U've done ur very best since last 7 years. It was not ur fault even it is. I knew, I can feel  ur love for him. But dont u think its wasting ur time being so honest.

Clap ur hands on ur fighting. I'm happy for it but please no more tears. Be strong my dear. Ure strong enuf to face outside world than ur SAD one! Ure brilliant, just grab the opportunities in front of u n build new life. What for we r crying for a ungrateful man?


p/s:: sabar ea j, i'll help u. hidup kdg2 indah,kdg2 suram. itulah kehidupan

Thursday, October 1, 2009

ape ko da buat wei

"ge i nak report murtad tu.u letak mane? hari ni i kene g ABIM.n really need that report. jap lagi i g bilik u k." huhu.geli ber i n u dgn shareena. tapi layaaann. ak naek bilik asap.panjat 2 tangga skali arung. nak cepat kn. sampai bilik, wehh! heeeraaann.nape meja study aku kemassss.my bed pon yg tadi tunggang langgang jadi kemas gakkk.siap katil ak yg x bercadar tetiba ade cadar.hehe. then tetiba ade la jiran depan bilik dtg bagi tao, "wei tadi si keding azimah yg kemaskan. die ckp ape nak jadi la ngn adik aku yg sorg ni. getik nak kawen tapi bilik mcm haram". ak senyum je a. serius meja study aku kemas gile sampaikn report yg aku nak cari tadi xtau mane letak!!. huh..bepeluh ak cari. sabar ea shareena. at last jumpe la gak kat celah2 notes yg x sempat nak filekn.

jim @ azimah:: thanks my dear. x.o.x.o

p/s: ak bukan pemalas cume x cukup masa. masa byk jek tp aku yg terlampau bz.

Thursday, September 10, 2009

Aku Berhenti Solat

1400 tuesday 09


tanpa melengahkan masa yg amat suntuk ni. kami hanya ada 1h30m b4 dating dgn paper techno. so kami pi toilet n buat ap yg patot.heeee. then,kami (pasangan siti) khusyuk menunaikan tanggungjawab kami kepada Dia. tenang kejap. syahdunya dapat berdiri tegak mengadap Pencipta dengan menghayati bacaan AlFatihah. ak di barisan hadapan n rumate ak di belakang. angin sepoi2 bahasa.huhu mcm nak tertido plak.mendung lagi. ok2 berbalik kepada cite tadi. tengah khusyuk solat tu, tetiba..........











bunyik mcm benda berjalan kat luar tingkap bilik kami.(bilik kami level 1 so ade atap yg bleh dijadikn tempt lepak kawan baru aku). ok fine.ak still leh focus lagi dlm solat.biarkn je kawan baru aku tu bergurau senda kat luar tingkap. masuk rakaat ke 3, hati aku dup dap dup dap.al Fatihah pon da tunggang langgang.ok.kali ni aku memg da cuak gile sbb aku dgr ade benda jatuh atas meja.within 2 second,ak stop solat n pandang ke arah tingkap, huh! aaaaa....geramnye. kawan baru aku tgh dlm cubaan mencuri bunga hiasan ku.n dgn selamba ayamnye kawan baru aku tu pon buat muka terkejut gak.huhu.kami sama2 terkejut.aaa tidak.ape lagi, ak dengn sekuat hati, sekuat nafas, n seyakin yg boleh MENJERIT aaaaaaaaaaaaaa.MONYET!!!!!MONYET!!!


.rumate aku yg x bersalah tu ape lagi trus terkejut n stop solat gak tetiba. as a result, dia yg halau MONYET tu.



.bunga telur yg kawan baru saya suke sgt.

ape lagi, lepas tu kami gelak la puas2.hehehehehe.then baru solat untuk kali ke dua nye. kali ni dgn tenang.tingkap kami da tutup.


p/s: ak memg cepat terkejut.n tindakan plg pantas aku ialah MENJERIT.

Saturday, September 5, 2009

I'm The LUCKY ONE???

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-

haha..sorry guys~ entry kosong jek.lom sempat nk post kn. soon!

Tuesday, September 1, 2009

Akhirnya....

RUBINA ALI-latika.such a talented girl with thousand of dreams.she deserve it.
p/s: this story reminds me to one of my close fren. she has a big dream to has her own fairlady. may her dream comes true one day.
p/s: abah always remind me.high expectation followed by hard work/afford.

ak hepi n ak x cukup tangan

hepi sbb tuuut..haha.weekend yg bes sgt.kikiki.no illegal things ok.rahasia~~


x cukup tgn sbb byk sgt asgmnt. bukan x cukup masa tapi suke melambatkn keje.padan la muka. xpe2, x mengeluh cume hmmm.(mengeluh skit jek).huhu.

p/s:abah slalu pesan, along jgn lambatkn keje, keje x tunggu kite, tapi bah....along memg cam gini.ok2 il try bah!

Thursday, August 27, 2009

ha? btol ke?

watak cite A,B,C,D
A=keding
B=kambing
A n B kawan baek(gilz ok),stay kat bangi, dua2 student
C=besi
D=buntal
C n D kawan baek(lelaki),stay johor,dua2 keje
ni la watak2 cite 
-intro-
jom teman aku pi melaka (A ajak B). B xde mood n x brape nak ikut so die janji x janji dgn si A. Atas nama kawan si B pi gak la teman A jumpe bf die kat Melaka. we all stayed at Melaka guest house (not bad a tmpt tu, nearby eyes of Malaysia).

-------di sebalik cite------

alkisahnye nak bg suprise kat besi, so keding n buntal komplot n plan nak kenekan si besi kat Melaka. Si kambing ni kebetulan je pon termasuk dlm cite ni. ok..berbalik kepada cite di atas tadi...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

da sampai kat Melaka guest house tu, keding kene sorokkn kete spy besi xtau yg si keding ade kat Melaka,kalo x kantoi a.we all checked in n wait for besi n buntal. before dat, keding n kambing prepared a suprise party for buntal.pi bli kek n ape2 jelah.tiup belon sampai nak pecah mulut.si keding plak bawak bekal spageti(homemade tao-masin yg amat tp kiteorg blasah jek bawak).

-part bile besi n buntal da sampai-
ntah macm mane nth kambing n keding plan , tetiba si kambing yg kene bukak pintu .patotnye keding yg bukakkn pintu so dat besi akan terkejut bile nampk keding. TAPI terbalik alam plak bile si kambing yg kene bukak n org yg kat luar tu si buntal.aduyaii...

-scene di mana buntal fall in luv ngn kambing-
hahahahaha.part ni ak suke.kikikiki.ala2 bollywood gitu.bile si kambing bukak pintu, (mak aih...tekejut a die coz tu 1st time jumpe buntal, slalunye dgr dari mulut keding je pasal buntal ni.bley thn tinggi, kambing yg sengal x bajet buntal tinggi mcm tu.buntal lak dgn gaya machonye angkat tgn n betulkn rambut yg terjuntai kat dahi.hahahaha...part ni kambing suke sgt. dan ini pengakuan ikhlas buntal-time kt pintu tu la buntal fall in luv dgn kambing. ntahla..kuasa Tuhan ke yg menemukn mereka berdua??. msg2 x minta di temukn. tp pertemuan tu la yg mengikat mereka sampai ke hari ni. 
p/s: 2 be continued

Monday, August 24, 2009

G

Be urself  (_'')
konfem sape2 jek akan ckp mcm statement kat atas ni, be urself. x kire la artis ke, baru nak naek artis ke n perasan artis, lastly bukn artis, most of them akn jwb mcm tu. memg la senang nk ckp B urself, but then how? even ak sendiri xtao HOW 2 B MYSELF. emm ini serba sedikit tentang aku:

dengan kawan2 ::
memg ak adalah ak =) ak suke tekan TUUUT.haha.ak suke tgk kawan2 ak seksi (heee)
dengan 'baru nak jadi kawan' ::
emm bukan diri ak sgt(kene tgk dulu org tu mcm mane, kan x pasal2 aku buat lawak bodoh x kene ngn org nye)
dengan org tua ::
haha konfem baek gila.tp btol la kn, xkan depan org tua nak gelak mcm setan, duduk mengangkang n mulut penuh ngn makanan (dpn kawan memg ak buat)
dengan boyfren ::
be myself a. ak suke mkn byk, bebel bkn2, mencarut(skarang da kurg skit a), suke marah2, suke tido sampai kene kejut untuk lunch, menggatal pon ade gak (heee). gatal yg sah (-;-)
dengan Allah ::
ak hambaMu yg lemah dan kerdil.yg slalu meminta padaMu.ak menjadi insan yg kadang2 ak sendiri x kenal.setulus hati memohon Pengampunan dan Keberkatan yg Esa.

ok tutup cite pasal aku.tapi xsemua org suke kite.muka memg baek gile n ramah mesra gitu depan kite tapi blakang masyaAllah..mengumpat babe!ini formula aku::kalau nak semua org suke kite memg xdapat la kn sbb hati masing2 apetah lagi kubur.ak buat yang termampu untuk berkawan dan kurgkan perkataan (can't) if my frens do ask my favour.Alhamdulillah setakat ni kawan2 ak syg aku =) sbb ade org ckp ak handsome n cute.haha.

p/s:abah always reminds me (along berkawan biar seribu tp hati budi dulukan dahulu)

Saturday, August 15, 2009

dariMu ku datang kepadaMu ku kembali..

video


kadang2 ak leka dgn nikmat sementara dunia.kebahagiaan berkasih sayang antara dua hati yang amat ak harapkn diberkati yang Esa.
kadang2 ak takut dengan nikmat sementara yang ku kecapi ini tidak akn berkekalan.
subhanAllah...
Ya Rabbi Kau teguhkan hati ini, basahilah bibirku dgn zikrullah..
Kau pimpin lah hatiku yang rapuh ini, sinarilah hatiku yang samar ini..

Friday, August 14, 2009

Aku vs Saya

guys...tetiba plak bila bc blog sendiri ni jadi geli ..

nape? coz penggunaan bahasa SAYA . sekarang proudly announced dat SAYA changed to AKU.
kepada sesiapa yg rasa 'aku' ni agak kasar..sori! huhu~

Thursday, August 13, 2009

♫ jom bergoyang....! ♫ ♥ kongsi b`sama u all ♥

video

saya ♥ untuk berkongsi ngn u all, video ni d ambil atas MS Cruise sungai nil sebulan yg lepas..tarian piring di anggap mcm 'santapan' slps abes makan2 atas kapal tu, die jus guna material cam kaen untuk buat mcm2 aksi, huhu..serius memg hebat penari egyptian ni, handsome lak tu, ♥ =)

Wednesday, August 12, 2009

~||Albi NaDak||~

video

thanks to my fren for dis sweet song~....

Tuesday, August 11, 2009

i 4 u laling~~

Last 2 weeks she gave it to me...a talented gils with creative ideas...kikikiki. i forced her to make one for me during our semester break, she made it n here is the thing~~...so cute...i put it on my study table =)




click me to enlarge =)

K@wan BarUUU ~~

minggu haiwan sedunia..

satu hari 'kawan baru' ketuk tingkap..(doomm..dooom..) garangnye 'kawan baru' ni, bile tgk je 'kawan baru' kat tingkap..saya melompat dari bilik ke bilik depan..patotnye 'kawan baru' kene la di alu2 kn tapi sy menjerit n melompat siap dgn jubah itam (sebijik cam antu).hmmm...ape lagi..jiran tetangga dtg a menolong, lastly 'kawan baru' saya tu siap curi duku n manggis pastu blah dgn hepinye....

perkenal kan kawan baru =)

Monday, August 10, 2009

Project AGAMA

call orang tu, then org tu pass kat org ni..org ni lak pass kat org tu...so sampai bile nak abes research ni..rata2 malas da nak buat tp we have too! 3 credit hours ni..

Saturday, August 8, 2009

Long Term OR Short Term Relation ?

Pyzam Glitter Text Maker

Life's Too Short


Which one promise a happy ending marriage?
For me, it depends individually. lately, a few of my frens broke up in the middle of their sweet ever relations. Main reasons are? survey stated:: heart stops beating, no feeling, tired n bla bla bla.

ok then go on n make a move. there are two options:: "make up" ur relation with buncho crayon (LOL)- try to create a sense of humor or romance la or open table with ur partner (brainstorming lah).investigate ur direct/indirect/internal/external probs. the other one is, make one step forward (find someone else!/jus be ALONE.single in ease word. enjoy ur life then.)

AND FOR SURE...people,close frenz,not so close frenz,n huha frenz start talking, gossiping n spreading ur SINGLE/OR WITH SOMEONE NEW. guys..wut is da prob if we being single? dumping someone for a gud reason (hard to xplain sometimes).

senang cite..blaja sampai abes n keje. xyah nak pening2 ngn mslh jiwa remaja nih.hihihiihi