Friday, January 15, 2010

Ni pon x ckup masa..Cairo, Mesir 2009

Salam..

ok, pening gak bile ada kawan ak yg buat permintaan blog ni di jadikan fully english. hello ~ kalau takat kawan ak sorg ni x pandai malay.. x berbaloi kot .

huhu. maybe some of u tertanye2 nape ak skarg dok post entry baru..sbb....tension ngn fyp (final year project) so baek ak dok melangut kt blog.haha..serius.blog ni bukan diari online, bukan ape2 lah..cuma kalau ak ada something nk share atau nk story..I'll post some..dunia blogging kn byk cbg..depends pada kita kn. but i do respect bloggers yg serius dgn dunia blogging..diaorg ade target ..

last year , ak ade g jenjalan..tapi x penah pon share kat sini. ade satu post tu ak ade cite pasal mumia kot. ok jom tgk pictures kt bawh. (4 days kt Mesir):


time ni baru sampai airport Cairo, Mesir. Tapi from my point of view, KLIA is the bes so far. mcm pening2 kt airport dorg nih, x tersusun jek arrival n departure punye tmpt. 2 in 1. haha.. siap tempt nak naek bas pon area tu jugak. sume campur la. kalo yg travel sorg2 n x byk brg is gud for them n how come if one family bringing 2 bags per person. nk jalan pn susah..tempt sendiri jugak yg bes kn..hujn emas di negeri org hujn batu d negeri sndri ( kalau slh sori guys)..




ni plak sekitar bandar mesir..on the way nk ke Cairo. memg jimat kerajaan dorg nih, bangunan sume x bercat. satu tone jek sume. pic plg atas tu anak sungai nil..





1- pintu masuk ke pyramid..
2-sekitar Sphinx..(itu adik2 sy)

3- The Great Sphinx of Giza..dan di belakang Sphinx ni ade pyramid. Gabungan head of human n lion's body.

1- The Great Sphinx of Giza..dan di belakang Sphinx ni ade pyramid. Gabungan head of human n lion's body.
2- ak panjat pyramid tu..haha.panas! 57 degree celcius
3-mesir citizen cari makan dgn services naek kuda..mahal..isk2..


1-mkn jap kt tepi sungai nil..Ya Allah bes gile..memg la makanan tu x ley blah sbb bukn selera ak tp view tu yg penting.
3-sea horse club reastaurant


1,2- ha..ni la tmpt fv aku..pasar Khan Al Khalili..pasar kebudayaan yang menyajikan barang-barang kebudayaan Mesir. located nearby masjid Imam Al Husain. serius rambang mataaa !!! tapi sbb kn harga bley tahan mahal. tahan babe..matawang dorg mahal a..geram btol. byk benda menarik kt sane
3- nih area pasar tu..kalau kite kt mesia, mcm dekat the curve street tu.. tempt lepak2..


1,2,3- as four crystal..antara tempt penghasilan crystal yg terbesar.(goggle jek senang kalau nk tao ape yg ade kat sane) memg dasyat!!! comel GILAAAA benda2 kat sane. nih kalau geng2 pompuan pi maunye 4-5 jam dalam tu. dari small thing sampai la ke besar2 sume ade. accessories, household, batu permata..hadiah2 n mcm2 lagi. hihi..ak konfem2 melabur gak kat sane..

 

1,2,3-muzium mesir. (Egyptian Museum). t'letak kt tgh2 bandar Cairo. Musium Peninggalan Mesir dari Zaman Mesir Kuno hingga Mesir modern. harap maaf ye readers, nak masuk museum ni xley bawak camera. kene tahan ngn guards. tapi adik ak yg lelaki dgn bijaksananye p amek ngn camera hp pic mumia.(2) sbb tu ade koleksi mumia. tapi mumia ni special kes sbb dlm private room.kalo nak masuk kene bayar 100 egyptian pound. hohoho. pokai ! kalo x masuk dlm private room ni pon ok jek, kt luar dah byk sgt benda2 bersejarah berkaitn mumia ,firaun n kisah2 dorg la..


ni pic dekat masjid Al Azhar...sampai jugak ak kt sana..masjid ni dekat je ngn pasar al khalili..sebelah2 je..jalan kaki da sampai.kat sini ade budak2 tahfiz dok hafal al quran..sejuk hati tgk dorg..


ni sekitar hotel kiteorg..bes n sempoi sgt..tgh2 bandar..
2-bergambar dpn kedai kopi cairo..

panjgkn entry ...thanks ye sudi tgk2 pic. Serius bes jenjalan kt sane. tu pn x ckp masa. mudahan kita semua murh rezeki n bleh jenjalan ngr org lagi. next entry ak cite pasal tmpt laen plak k..salam..

8 comments:

Lady of Leisure said...

cantiknya.. terbeliak mata tgk pemandangan...

G said...

sys lady: G tao akak suke melancong kn, if akak x penah pi lagi mesir..y not akak pi sane..n singgah la jeddah skali..red sea die sgt indah..resort2 tepi laut sgt mantap2..

touyakaruma said...

gambar dalam piramid takda ?

G said...

touyakaruma:: kiteorg x masuk ..x sempat.. belakang piramid ade tapi x upload. hhaha.thanks for dropping by

NUNU EERA said...

my mom ske crystal..
crystal utk i xde ke??hehe..

cik EPAL said...

lawaa..tak pernah g lagi :)

speckurosaklagi said...

:)

Firus Ruhaizad said...

bestnyee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!lg best dr pergi u.k australia dgn japan!!!

p/s:aku leta nama ko kt post aku.;p